Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

De Traay

Traay

Oprichter van de Traay, Wouter Vuyk imkert zelf al meer dan 30 jaar op biologische wijze. Hij heeft aan de wieg gestaan van de totstandkoming van de richtlijnen voor het EKO keurmerk voor honing. Bij imkerij de Traay worden geen antibiotica, geen middelen bij het oogsten van de honing, noch enig ander chemisch middel gebruikt. Ook in de toekomst kiest de Traay voor het samenwerken met imkers die rekening houden met het leefmilieu van mensen, bijen en planten. Je proeft de zorg van de imker in de 58 soorten!

Bij de Traay werken we samen met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat we zeker weten dat onze honing van de beste kwaliteit is en dat de imker rekening houdt met het leefmilieu van mensen, bijen en planten. Lees hieronder het persoonlijke verhaal van een aantal imkers waar we mee samenwerken. En het verhaal van eigenaar van de Traay en imker Wouter Vuijk, die onze eigen polder- en heidehoning levert.

Belangrijke eisen aan onze EKO honing
We zijn er trots op dat wij als eerste in Nederland onze biologische honing hebben geïntroduceerd met het EKO-keurmerk. Met onze honing voldoen we dan ook aan een aantal belangrijke eisen:
- De bijen verzamelen hun nectar in de ongerepte natuur, waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, minimaal 3 kilometer van industrie of verkeer
- De behandeling van de bijenvolkeren is gericht op het voorkomen van ziekte. Een eventuele bijenziekte wordt op natuurlijke wijze bestreden, bijvoorbeeld met etherische oliën
- De bijen overwinteren op hun eigen honing
- De bijenkasten bestaan uit natuurlijke materialen en de raten bestaan uitsluitend uit bijenwas

Biologische Fairtrade honing
Deze heerlijke vloeibare bloemenhoning is niet alleen biologisch, maar ook nog eens Fairtrade gecertificeerd. De honing voldoet dus aan de strenge eisen van het biologische (EKO) keurmerk en is gebaseerd op de principes van eerlijke handel (Max Havelaar keurmerk). Zo willen wij een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de bestrijding van armoede. Tijdens werkbezoeken delen wij onze ervaring met de imkers en stimuleren het natuurlijk imkeren, zodat het vakmanschap niet verloren gaat. Met onze Biologische Fairtrade honing uit Nicaragua zorgen we er tevens voor dat imkers een beter bestaan kunnen opbouwen.

Onze bijen

Onze honingbijen leven in een goed georganiseerde sociale gemeenschap van werkbijen,
darren en een koningin. Het is een bijzondere organisatie, waarbij alle bijen van een volk intensief samenwerken en iedereen heeft een eigen taak.

De koningin paart in de eerste twee weken van haar bestaan in de lucht met meerdere mannetjesbijen, de darren. De bevruchte koningin kan daarna gedurende 3 tot 5 jaar wel meer dan een miljoen eitjes per jaar leggen. In elke cel van de honingraat legt ze één eitje. De uitgekomen larfjes worden gevoed met koninginnegelei, stuifmeel en nectar. Op de achtste dag wordt de cel afgedekt met een waslaagje, waarna het larfje zich gaat verpoppen tot volwassen bij.

De darren zijn de mannelijke bijen. Ze worden gevoed door de werkbijen en hebben tot taak de koningin te bevruchten. Ook helpen ze met hun behaarde en grotere lichamen mee het broed te verwarmen. Op de ongeveer 50.000 bijen in een volk zijn er niet meer dan 300 darren. Na de zomermaanden worden ze niet meer gevoed, waardoor ze sterven.

De werkbij fungeert de eerste 3 weken van haar bestaan als huisbij: zij maakt cellen schoon, voedt zich met honing en stuifmeel en voedt de larven (voedsterbij). Na de eerste 10 dagen van haar bestaan begint ze met het bouwen van de prachtige raten met de zeskantige cellen (bouwbij). Na drie weken vliegt zij uit, eerst nog aarzelend, later doelgericht en dan wordt ze haalbij. Ze verzamelt nectar, stuifmeel, propolis en water. De werkbij is zeer flexibel, als het noodzakelijk is, kan zij ook weer huisbij worden.

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap