Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Siloxanenvrij

Soloxanen

Siloxanen en siliconen afgeleide ingrediënten die vaak het woord "-methicone" bevatten, zijn bekende endocriene verstoorders en interfereren met de hormoonfunctie. Ze worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid en andere reproductieve problemen. Deze ingrediënten zijn ook niet biologisch afbreekbaar en zeer schadelijk voor het milieu.

Siloxanen zijn chemische verbindingen met een keten van afwisselend silicium- en zuurstofatomen. De siliciumatomen zijn drager van één of twee organische groepen (of drie aan de uiteinden van een molecuul).

De eigenschappen van een siloxaan zijn afhankelijk van de lengte van de Si-O-ruggengraat, de aard van de groepen die aan de siliciumatomen hangen, en of er verbindingen (cross-links) bestaan tussen de ruggengraten.

Er bestaan ook cyclische siloxanen, bijvoorbeeld octamethylcyclotetrasiloxaan (D4) en decamethylcyclopentasiloxaan (D5). Deze worden veel gebruikt in cosmetische producten en onderhoudsproducten, onder de benaming cyclomethicon. Het zijn vloeibare, vluchtige stoffen. Lineaire siloxanen met korte zijketens worden voor dezelfde toepassingen gebruikt; voorbeelden hiervan zijn hexamethyldisiloxaan (HMDS), octamethyltrisiloxaan en decamethyltetrasiloxaan.

Lange siloxanen zijn vloeibare stoffen of elastomeren; het zijn onder meer bouwstenen voor siliconenrubbers of -oliën. Het zijn ook additieven in verven en lakken en ze worden gebruikt in afdichtingsmiddelen (kit). Polysiloxanen zijn polymere siloxanen met organische zijketens; ze worden meestal siliconen genoemd. De meest voorkomende polysiloxaan is polydimethylsiloxaan (PDMS), [Si(CH3)2O]n, ook gekend onder de naam dimethicon(e).

Bekijk hieronder ons siloxanen-vrije assortiment!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap