Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Vaselinevrij

Vaseline

Niet alle chemische producten verkregen uit aardolie zijn giftig, maar minerale olie, vaseline en paraffine kunnen huidirritatie, allergieën en acne veroorzaken. Ze worden vaak verontreinigd met aromatische koolwaterstoffen, welke kankerverwekkend zijn.

Vaseline is een wit tot gele zalfachtige substantie. Er bestaat gele vaseline, die minder gezuiverd is dan witte vaseline. In de apotheek wordt vooral de laatste gebruikt.

Vaseline is zalfachtige massa die vloeibaar wordt bij een temperatuur van ongeveer 40 tot 60 graden Celsius. Het is een restproduct van de aardoliewinning. Het bestaat uit koolwaterstoffen, die grotendeels alifatisch zijn. In ongezuiverde vorm kan het kankerverwekkende stoffen bevatten, in gezuiverde vorm is het hiervan ontdaan. Het is bestand tegen de inwerking van vrijwel alle chemicaliën. Vaseline is oplosbaar in een aantal apolaire oplosmiddelen, zoals n-hexaan en petroleumether.

Vaseline wordt in de geneeskunde, de techniek en de cosmetica gebruikt. Het heeft de eigenschap om niet in de huid te trekken, het blijft op de huid liggen en dekt deze goed af. 

In de geneeskunde wordt het daarom onder meer gebruikt om de huid af te dekken bij eczeem, brandwonden, een extreem droge huid of in andere gevallen waarbij de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende kan uitoefenen.

In de cosmetica wordt het gebruikt in preparaten voor bescherming tegen kou of vocht, maar ook in preparaten tegen een droge huid. De INCI-naam is petrolatum.

Daarnaast wordt vaseline gebruikt als smeermiddel en om metalen onderdelen te beschermen tegen corrosie.

Bij kunststof scharnierende onderdelen kan het worden gebruikt als smeermiddel omdat (witte) vaseline, in tegenstelling tot veel andere oliën en vetten, zuurvrij is, en daardoor deze niet aantast.

Uit het Benelux merkenregister blijkt dat Vaseline een geregistreerde merknaam van Unilever is.

Bekijk hieronder ons vaseline-vrije assortiment!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap