Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Gluten vrij

GlutenGluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig. Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous, bulgur en seitan. Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt. Daarom bevatten veel soepen, sauzen, vleeswaren, vla, drop en andere producten waarin je het misschien niet verwacht toch gluten. Gluten kan verder voorkomen in sommige vitamine supplementen. 

Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan een glutenvrij logo op de verpakking. Het kan zijn dat er een afwijkend, soortgelijk logo wordt gebruikt op een verpakking. Een product mag volgens de warenwet de term ‘glutenvrij’ dragen wanneer het product minder dan 20 milligram gluten per kilo bevat. Verreweg de meeste mensen met coeliakie of glutensensitiviteit krijgen van deze lage hoeveelheid geen klachten.

Waar zit gluten in? 
Tarwe (ook spelt en kamut), rogge en gerst (gort).  
Verder is bekend dat sommige granen regelmatig in aanraking komen met glutenbevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ zijn de volgende granen niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket staat: Haver, boekweit, quinoa.

Etiket
De groepsnaam ‘gluten’ is niet verplicht te vermelden. Bijvoorbeeld de omslag tarwe = gluten moet dus zelf gemaakt worden. 
Boekweit, quinoa en haver zijn van nature glutenvrij, maar zijn regelmatig verontreinigd met gluten. Boekweit en quinoa hoeven niet duidelijk dikgedrukt of in hoofdletters op de verpakking te staan. Het van nature glutenvrije haver moet van de wet wel duidelijk zichtbaar zijn op het etiket.

Soms staat op het etiket de vermelding dat een product sporen van gluten kan bevatten of is verwerkt in een omgeving waar gluten aanwezig is. Fabrikanten geven dit aan als ze niet kunnen garanderen dat het product vrij is van gluten. Kleine hoeveelheden (sporen) gluten kunnen onbedoeld in het product terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld doordat verschillende producten na elkaar in dezelfde machine of gelijktijdig in dezelfde ruimte gemaakt worden. Deze vermelding is niet verplicht. Dit betekent dat producten zonder deze vermelding ook met gluten besmet kunnen zijn.

Glutenvrije producten
Van nature glutenvrij zijn in ieder geval: 
Zilvervliesrijst, aardappelen, peulvruchten (zoals bruine en witte bonen, kapucijners, linzen en sojabonen), de volgende granen: sorghum, amaranth, teff, gierst en mais, glutenvrije havermout, havervlokken of havermeel, glutenvrije boekweitkorrels, -meel en –vlokken en quinoa. Let op, neem deze producten alleen als het glutenvrij logo op het etiket staat. Groente en fruit, noten, zaden, pitten en pinda’s, verse of gedroogde (enkelvoudige) kruiden, Nederlandse kaas van koe, geit en schaap, onbewerkte vis en schaal-en schelpdieren, onbewerkt vlees, onbewerkte kip, tofu, tempeh en sojabrokjes, eieren, melk, yoghurt en kwark, olie.

Kijk hieronder voor ons glutenvrije assortiment!

 1. Nutribel crackers amarant bio 150gr.

  Glutenvrij, lactosevrij, suikerarm, vegan en bio in 1 cracker !

  Meer info

 2. Hazelnoten bruin BIO 200gr. Nutridia

  Hazelnoten zijn de pitten van het zaad van de struik Corylus avellana (hazelaar). Ze zijn 1,5 à 2cm groot en eivormig. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid die een bittere smaak heeft.

  (zie extra info)

  Meer info

 3. Spliterwten groen 500gr. Brandwijk

  Groene spliterwten, zakjes van 500 gram. 

  Meer info

 4. Batu Kombucha Passiefruit & Hop blik BIO 12*250ml.

  De organic gefermenteerde thee: BIO, vegan en glutenvrij !

  Meer info

 5. Tabasco pepersaus garlic

  Sprinkle over your favorite dish ! 

  Meer info

 6. Soyabonen 1000gr. Brandwijk

  Gekookt in stoofschotels, of (na het weken) geroosterd,  de geelbruine ronde boontjes zijn de meest geteelde en meest gegeten peulvruchten ter wereld.

  (zie extra info)

   

  Meer info

 7. Pindakaas crunchy met Himalayazout BIO 250gr. TerraSana

  100% vermalen pinda's in een potje. Wat je proeft is puur, biologisch en huisgemaakt. Heerlijk op brood, crackers of door zoete baksels. En dat laagje olie?  Gewoon even roeren.

  (zie extra info)

  Meer info

 8. Rode bietensap met appel en gember 6st. BIO 750ml. Dutch Cranberry

  Puur geperst rode bietensap met appel en gembersap. Biologisch en handgemaakt.  

  Meer info

 9. Lijnzaadolie RAW koudgeperst BIO 250ml. Terrasana

  Lijnzaadolie is heerlijk in yoghurt, smoothies, door muesli of als basis voor dressings. Je kunt de olie het best onverhit gebruiken.

  (zie extra info)

  Meer info

 10. Zwarte bessensap 6st. van 750ml. Dutch Cranberry

  Sap van Nederlandse zwarte bessen, stevig en vol van smaak. (zie extra info)

  Meer info

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap