Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Natriumarm

Zoutarm of natriumarm dieet zijn twee verschillende dingen. De hoeveelheid zout op een etiket is vaak anders dan de hoeveelheid natrium in een product.

Natrium; wat is dat?
Natrium is onderdeel van keukenzout. Keukenzout is de gewone naam voor natriumchloride. Als je over zout praat, heb je dus ook te maken met een deel chloride. De grammen zout bestaan dus niet alleen uit natrium. Natrium is een belangrijk mineraal voor het lichaam, zo is het betrokken bij de vochthuishouding, de bloeddruk, maar ook bij de werking van de zenuwen, doordat het betrokken is bij de prikkeloverdracht. Teveel natrium is echter niet goed en zorgt ervoor dat je een hoge bloeddruk kunt krijgen, of dat je vocht vast gaat houden.

Hoeveel natrium kun je dagelijks nemen?
Volgens het voedingscentrum mag je als volwassene 6 gram zout per dag. Op een etiket staat vaak de hoeveelheid zout of natrium per 100 gram aangegeven. Even opletten dus hoeveel gram je eet van een bepaald voedingsmiddel.

Omrekenen; zout naar natrium & vice versa
1 gram zout bevat 0,4 gram natrium, ofwel 1 gram natrium is gelijk aan 2,5 gram zout. Bevat een soepje dus 2 gram zout per 100 ml, dan zit er 2 * 0,4 = 0,8 gram natrium in. Als je weet hoeveel natrium ergens in zit kun je de hoeveelheid zout andersom berekenen. Bijvoorbeeld 1,5 gram natrium in 100 gram brood, staat gelijk aan 1,5 * 2,5 = 3,75 gram zout. 

Consumptie advies
In Nederland wordt geadviseerd om onder de gemiddelde zoutconsumptie van 9000 mg per dag (= 3600 mg natrium) te blijven. Wanneer iemand het advies gekregen heeft een natriumbeperkt dieet te gebruiken, krijgt hij of zij hierbij een individueel advies van de huisarts of diëtist over de hoeveelheid natrium die gebruikt mag worden. 

Bekijk hieronder ons natriumarme assortiment!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap