Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. 

Omschrijving
Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die ecosystemen inclusief de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, beschermt. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Rainforest Alliance is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Welke producten dragen het keurmerk?
Rainforest Alliance komt voor op bananen, tropische vruchten, cacao, koffie en thee. 

Kenmerken
Boeren moeten voldoen aan 200 eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Bovendien moeten werknemers op plantages minstens het minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving. Een belangrijk verschil met het  Max Havelaar-keurmerk is dat bij Rainforest Alliance geen prijsgaranties worden gegeven aan boeren. De boer ontvangt geen vaste minimumprijs: de prijs komt tot stand door onderhandeling tussen de koper en de producent. De boer ontvangt vaak een hogere prijs vanwege certificatie en betere kwaliteit. 

Rainforest Alliance is gebaseerd op 10 principes:

  1. Aanwezigheid van een managementsysteem voor sociale en milieuzaken 
  2. Behoud van het ecosysteem 
  3. Bescherming van het wild 
  4. Behoud van schoon water 
  5. Eerlijke behandeling en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders 
  6. Gezonde en veilige werkomstandigheden 
  7. Goede relatie met plaatselijke gemeenschap 
  8. Geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik; gebruik van deels biologische bestrijdingsmethoden, waardoor er minder gespoten wordt 
  9. Goed beheer en bescherming van de bodem 
  10. Afvalbeleid 
Naast deze principes bestaan er 14 criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium minimaal 50% scoren en in totaal 80%, om een keurmerk te kunnen krijgen. 

Keurmerkorganisatie
Rainforest Alliance werkt met de standaarden van het Sustainable Agriculture Network (SAN): een onafhankelijk wereldwijd netwerk van organisaties in duurzame landbouw. 

Controle
Rainforest Alliance samen met onafhankelijke externe organisaties en experts. Het keurmerk valt niet onder de erkenning door de Raad voor Accreditatie.

Bron: voedingscentrum.nl

Kijk hieronder voor assortiment dat voldoet aan de richtlijnen van Rainforest Alliance!

 .

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap