Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Koosjer

Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht.

Omschrijving
Religieuze joden eten voedsel dat 'koosjer' wordt genoemd. Dit eten is in overeenstemming met de kasjroet: het systeem van spijswetten in het Jodendom. Dit bepaalt of eten wel of niet koosjer is. Eten dat niet in overeenstemming is met de kasjroet, wordt 'trefah' genoemd.

Wat is koosjer?
Koosjer zijn alle dieren met gespleten hoeven die herkauwen. Dit zijn dieren waarbij de beide hoeven geheel gekloofd zijn. Vissen moeten vinnen en schubben hebben. Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.

Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. 
Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. 

Dierenwelzijn
Vlees dat verkregen is door onverdoofd slachten, kun je niet altijd herkennen aan het etiket. Er bestaat hiervoor geen etiketteringsverplichting. Er is discussie over het effect op dierenwelzijn van het onverdoofd slachten. Voor ritueel slachten maakt de wet een uitzondering op het verplicht verdoven.

Uitgever
Opperrabbinaat voor Nederland

Controle
Een Rabbi controleert of producten voldoen aan de eisen van het certificaat. 

Bron: voedingscentrum.nl

Kijk hieronder voor ons assortiment dat koosjer is verwerkt!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap