Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Zoutarm

Zoutarm of natriumarm dieet zijn twee verschillende dingen. De hoeveelheid zout op een etiket is vaak anders dan de hoeveelheid natrium in een product.

Wat is zout?
Zout is een verzamelnaam: kalk, gips, magnesium, ammoniumzouten en ook keukenzout vallen hieronder. Keukenzout is de meest bekende en meest gebruikte soort zout. Echter er zijn ook andere soorten zouten, zoals zeezout, tafelzout, broodzout, nitrietpekelzout, rookzout, mineraalzout, gomasio en dieetzout. In spreektaal wordt met zout meestal keukenzout bedoeld. Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Één gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Zout wordt gebruikt als smaakmaker, ter verbetering van de structuur van voedingsmiddelen en om de houdbaarheid van producten te verlengen. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je slechts 30% van de binnengekregen dagelijks hoeveelheid zout zelf toevoegt. Producten als chips, bouillonblokjes en kant-en-klare producten zoals soepen, ketchup, sojasaus en andere sauzen bevatten vrij veel zout, evenals vleeswaren (onder andere ham, bacon, rookvlees) en kaas.  

Wat is de rol van zout in ons lichaam?
Natrium is een belangrijk bestanddeel van zout en heeft in het lichaam een aantal functies. Zo regelt het de water- en zouthuishouding en de zuurgraad van de weefselvloeistof. Ook zorgt natrium voor het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Een andere functie van natrium, in samenwerking met kalium, is het regelen van de bloeddruk. 

Teveel is nooit goed en dit geldt zeker voor zout. Volgens het voedingscentrum mag je als volwassene 6 gram zout per dag nemen, maar ligt het gemiddelde op 9 gram. Het lichaam heeft echter maar 1 a 2 gram per dag nodig. Een te hoge inname van zout is slecht voor de nieren en vergroot zowel de kans op een hoge bloeddruk als ook het risico op hart- en vaatziekten. Per jaar sterven er dan ook 5000 mensen aan een teveel aan zout. 

Bekijk hieronder ons assortiment dat past in jouw zoutarme dieet!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap