Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Rijst en noedels

Rijst is het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral in de warmere streken. De helft van alle rijst op aarde komt uit China en India. Het grootste deel daarvan is voor eigen gebruik. De belangrijkste exportlanden van rijst zijn Thailand, Vietnam, de Verenigde Staten en India. Rijst is van nature glutenvrij.

Rijst kan na het koken op 3 manieren uitpakken: droog, nat of kleverig. Dat hangt van het type rijst en de bereiding af.
- Droog: Basmati rijst, Pandan rijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende rijstsoorten met een lange, stevige korrel. Dat maakt ze geschikt voor nasi en andere Oosterse gerechten.
- Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
- Kleverig: kleefrijst verliest na het koken zijn stevigheid. Daardoor ontstaat een kleverige massa die je makkelijk met de handen kunt eten.

Rijst kan ook gemalen worden tot rijstemeel en vervolgens gezeefd tot rijstebloem. Een bekend merk was Molenaars kindermeel.

Noedels zijn eetwaren die gemaakt worden van ongerezen deeg en gekookt worden in water. Deze groep producten wordt ook wel deegwaar genoemd. Afhankelijk van de soort zijn er verse en gedroogde noedels. Sommige noedels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. In veel Aziatische landen zijn noedels van oudsher een van de basisvoedingsmiddelen, maar ook daarbuiten, zoals in het geval van de Italiaanse pasta.

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap