Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Halal

Halal keurmerken zijn afgedrukt op vleesverpakkingen van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en vleesproducten. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken.

Omschrijving
Halal vleesproducten worden op een speciale manier bereid. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan.

Wat is halal?
Halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein kan worden gezien. Ook al het eten uit de zee, groenten,  fruit en alle  dranken, behalve  alcohol zijn voor moslims halal of rein. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.

Dierenwelzijn
Er is discussie over het effect op dierenwelzijn van het onverdoofd slachten. Voor ritueel slachten maakt de wet een uitzondering op het verplicht verdoven van dieren. Soms wordt echter wel een omkeerbare verdoving gegeven, bijvoorbeeld een elektrische schok.

Verschillende keurmerken
Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Vlees dat verkregen is door onverdoofd slachten, kun je niet altijd herkennen aan het etiket. Er bestaat hiervoor geen etiketteringsverplichting.

Voorbeelden zijn:

 • Halal Correct 
  Uitgever: Stichting TQ HCC/Halal Correct Certification, www.halalcorrect.com
  Controle: Vereniging van imams in Nederland
 • Halal Plus 
  Uitgever: Stichting TQ HCC/Halal Correct Certification, www.halalcorrect.com
  Controle: Vereniging van imams in Nederland
 • Halal Tayyib 
  Uitgever: Stichting Halal Voeding en Voedsel, www.halal.nl
  Controle: Majlis Al Ifta

Bron: voedingscentrum.nl

Kijk hieronder voor ons Halal assortiment!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap