Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Pinda vrij

PindaDe pinda is een peulvrucht en behoort tot de bonen (vlinderbloemigen). Pinda is in tegenstelling wat veel mensen denken, geen noot en veroorzaakt ook niet dezelfde klachten als een notenallergie. Zoals alle zaden is pinda rijk aan eiwitten. Deze eiwitten zijn nodig voor de groei van de nieuwe plant. Een geroosterde pinda is vaak allergener dan gekookt. Het allergeen blijft stabiel bij verhitting. Hoe hoger het vetgehalte, hoe meer allergeen erin kan zitten. Behalve gewone pinda wordt ook de olie uit de pinda, arachideolie, gegeten. Versgeperste oliën zoals wokolie bevatten pinda-allergenen. Sterk verhitte olien, meestal gebruikt door de voedingsindustrie (zeker in medicijnen), zijn veilig.

Pinda-allergie
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem. Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een ‘berucht’ voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal. Ook urticaria (huiduitslag) kan het begin van anafylaxie aangeven.

Mensen die een overgevoeligheid hebben voor pinda’s kunnen soms ook geen soja verdragen. Ook kan het voorkomen dat mensen ook allergisch zijn voor andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld erwten, linzen, bonen en lupine. Pinda-allergie kan ook als kruisreactie met berkenpollen optreden. Sensibilisatie voor pinda- allergie gebeurt vaak via de huid, denk vooral aan kinderen met ernstig eczeem. Pas daarom ook op met sommige zepen of badolien of andere huidverzorgingsproducten.

In welke artikelen vind ik pinda's? 
Voedingsmiddelen die pinda kunnen bevatten zijn:
Aroma’s en kruidenpreparaten, b
ak- en braadproducten, borrelnootjes, bouillon, chili con carne, chocolade/ bonbons, curry’s, desserts, dressings, gado-gado, ijs, kant-en-klare gerechten, katjang, koek, kruidenmixen, M&M’s/ chocopinda’s, margarine, marinade, mengsels van zaden en pitten, nougat, ontbijtgranen/muesli, Oosterse gerechten (Chinese en Thaise keuken), plantaardig vet/ olie, salade, sambal, saté, sauzen, seroendeng, snacks, snoep, soepen, taart, vegetarische vleesvervangers, vlees(waren)/ worst, zoutjes.

Zoals eerder vermeld kan pinda, behalve in voedingsmiddelen, ook zijn verwerkt in verzorgingsproducten, (vaat)wasmiddelen, cosmetica, bleekmiddelen, inkt en smeermiddelen.

Etiket
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van pinda:
Aardnoot, apenoot, arachide/aracide, eiwithydrolysaat, grondnoot, natuurlijke aroma, olie, olienoot en pinda. 

Bron: voedselallergie.nl

Kijk hieronder voor ons pindavrije assortiment!

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap