Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Keurmerken

Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Er zijn keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, voor herkomst en kwaliteit en voor gezondheid. Een onafhankelijke partij keurt of een keurmerk voldoet aan de specifieke eisen. Wanneer dit zo is, komt het keurmerk op de verpakking te staan.

Omschrijving
Een keurmerk is een hulpmiddel op de verpakking van voedingsmiddelen voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor het milieu of dierenwelzijn. Je ziet zo bijvoorbeeld of de vis duurzaam is gevangen, of een kip een ‘beter leven’ heeft gehad en of er sprake is van eerlijke handel (fair trade). Het kan ook aangeven dat het product is toegestaan in een bepaald voedingspatroon. Keurmerken voor eten en drinken staan meestal in de vorm van een herkenbaar logo op de verpakking. De afgelopen jaren zijn er steeds meer keurmerken bijgekomen. Fabrikanten plaatsen ook steeds vaker een eigen duurzaamheidslogo op hun producten. Daardoor is het niet altijd meer duidelijk wat de meest duurzame keuze is. Keurmerken zijn naast een handig hulpmiddel een goede manier om fabrikanten te stimuleren gezondere en duurzamere producten te ontwikkelen. 

Topkeurmerken
Inmiddels zijn er bijna 90 duurzaamheidskeurmerken, merkjes en logo’s voor voeding in omloop. Om de keuze wat makkelijker te maken heeft Milieu Centraal met medewerking van het Voedingscentrum en andere experts de keurmerken opnieuw beoordeeld. Bij de beoordeling is vooral gekeken naar de duurzaamheidswinst (hoe hoog zijn de duurzaamheidseisen), transparantie en betrouwbaarheid. Transparantie betekent dat informatie over het keurmerk makkelijk te vinden is en een goed beeld geeft waar het keurmerk over gaat en wat de eisen zijn. Er is ook onderscheid gemaakt tussen onafhankelijke keurmerken en de eigen logo’s van fabrikanten. 

Uit de beoordeling zijn 11 topkeurmerken naar voren gekomen. Dit zijn keurmerken die het hoogst scoren op de gebieden controle, transparantie en milieu, dierenwelzijn of mens en werk:

 • ASC
 • Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
 • Demeter
 • EKO
 • Europees keurmerk voor biologische landbouw
 • Fairtrade/Max Havelaar
 • Milieukeur
 • MSC
 • Rainforest Alliance
 • RSPO Certified Sustainable Palm Oil
 • UTZ
Dit wil niet zeggen dat andere keurmerken niet bruikbaar zijn, maar die scoren minder hoog op genoemde punten. De scores zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Indeling van keurmerken
Keurmerken zijn in te delen in:

 • Duurzaamheidskeurmerken: met deze keurmerken kun je makkelijker kiezen op 3 gebieden. Namelijk op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu. Voor specifiek dierenwelzijn is er De Boodschappenhulp Dierenwelzijn. Hiermee krijg je makkelijk inzicht in wat een keurmerk vertelt over het leven van een dier.
 • Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: door deze keurmerken weet je waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Zo kan een product een keurmerk krijgen wanneer er rekening gehouden is met traditionele productiewijzen of de streekcultuur. Halal en Koosjer zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing
 • Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze. Het Vinkje is hier het bekendste voorbeeld van. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij het kiezen voor producten met een bepaalde samenstelling, bijvoorbeeld zonder gluten.  

Er zijn ook nog andere informatielogo’s: afbeeldingen die informatie geven over iets anders dan kwaliteitseisen van het product, bijvoorbeeld het glasbaklogo.  

Overzicht van keurmerken
Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte keurmerken. 

   Topkeurmerk Dieren-welzijn  Eerlijke handel  Natuur en Milieu   Herkomst en kwaliteit   Gezond-heid 
Beter Leven kenmerk 1-ster     x        
Beter Leven kenmerk 2 sterren  x  x        
Beter Leven kenmerk 3 sterren   x  x        
Dolphin Safe     x        
France Limousin     x        
Label Rouge     x        
Scharrelkippenvlees     x        
Scharrelrundvlees     x        
Scharrelvarkensvlees     x        
Weidemelk    x        
             
Fairtrade-Max Havelaar   x    x  x    
Rainforest Alliance   x    x  x    
UTZ Certified   x    x  x    
             
ASC   x      x    
Demeter   x  x    x    
EKO-keurmerk  x  x    x    
Erkend Streekproduct         x  x  
Europees biologisch keurkerk   x  x    x    
Milieukeur   x  x    x    
MSC-keurmerk   x      x    
RSPO Certified Sustainable Palm Oil  x      x    
VISwijzer*         x    
           
Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde           x  
Beschermde Geografische Aanduiding           x  
Beschermde Oorsprongsbenaming           x  
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit           x  
Grated Cheese Quality controlled           x  
Halal           x  
IKB           x  
Koosjer           x  
Vegetarisch keurmerk           x  
             
Glutenvrij            x
Happy Tooth            x
Verantwoord frituren            x
Vinkje            x
100% volkoren             x
 
*De VISwijzer is geen keurmerk maar een betrouwbare indeling voor duurzaam gevangen vis. 


Hoe gaat een keuring in zijn werk?
Producten met een keurmerk voldoen aan van te voren vastgelegde voorschriften. Deze voorschriften kunnen gaan over de kwaliteit van een product, over de samenstelling of over de manier waarop het gemaakt is. Een bedrijf geeft eerst aan dat ze graag een product van een keurmerk willen voorzien. Vervolgens voert een onafhankelijke partij de keuring uit. Als een product voldoet aan de gewenste voorschriften mag een bedrijf het keurmerk gebruiken. Controles vinden meestal jaarlijks en onaangekondigd plaats. Ook is het belangrijk dat het helder is wat er gebeurt als bedrijven niet volgens de eisen werken; wanneer krijgen ze boetes en wanneer verliezen ze het keurmerk? Om de betrouwbaarheid nog verder te vergroten staan diverse keurmerkorganisaties ook nog onder toezicht van Raad voor Accreditatie. Deze let er bijvoorbeeld op dat de controleurs goed opgeleid zijn en dat er voldoende controles plaatsvinden.

Keurmerken in eigen beheer
Supermarkten hebben vaak eigen logo’s. De eisen hiervan zijn hetzelfde als andere keurmerken. Zo gelden voor Fairglobe (Lidl) dezelfde eisen als voor Max Havelaar en voor Jumbo Bewust gelden de voorschriften van Milieukeur vlees. 


ASC Beter Leven
Demeter EKO Erkend Streekproduct
Europees Biologisch Keurmerk Fairtrade FSC
Global Gap Halal IFS
Koosjer Krav Kringloop
Milieukeur MSC Nordic Swan Ecolabel
PECF Rainforest Alliance RSPO
Skal
UTZ
 1. Nutribel Studentenhaver BIO en glutenvrij 200gr.

  Studentenhaver is rijk aan mineralen, zoals: kalium, calcium, natrium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevat het veel eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten. Samen met de B- en C vitaminen vormt deze door ons samengestelde studentenhaver de ideale gezonde snack. Vegan, Bio, lactosevrij en glutenvrij.

  Meer info

 2. Nutribel Acaciahoning BIO 350gr.

  Acaciahoning is een prachtige heldere honing, zacht en mild van smaak. 

  Meer info

  € 6,75
 3. Nutribel Quinoavlokken BIO & glutenvrij 500gr.

  Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden.

  (zie extra info)

  Meer info

 4. Boekweit BIO 250gr. Nutridia

  Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruit ziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

  (zie extra info)

  Meer info

 5. Nutribel vijgen BIO 200gr.

  Bij de gedroogde vijgen is veel vocht onttrokken, hierdoor bevatten gedroogde vijgen verhoudingsgewijs meer calorieën. snoep er wel niet te veel van.

   

  Meer info

 6. Nutribel abrikozen BIO 200gr.

  De abrikoos is een lekkere vrucht met een fluweelzacht aanvoelende schil. Niet alleen de smaak is een reden om deze fruitsoort te eten. Abrikozen kunnen namelijk ook voordelen opleveren voor je gezondheid.

  (zie extra info)

  Meer info

 7. Olijfolie Arbequina Demeter 500ml. Castillo de Canena

  Frisse en expressieve extra vierge olijfolie die opvalt door zijn kruidachtige proefnotities: olijfboomblad, groene amandel en artisjok. Zeer goed geharmoniseerd dankzij het hoge gehalte aan oliezuur.

  Meer info

 8. Nutribel kokosmelk Bio & glutenvrij 400ml.

  Kokosmelk is ideaal in vele breidingen, deze voegt smaak en textuur toe bij het maken van sauzen of wok. 

  Meer info

 9. Rijstnoedels zwart glutenvrij 250gr. TerraSana

  Ze hebben een unieke, paarszwarte kleur die je gerecht direct een unieke uitstraling geeft.

  (zie extra info)

  Meer info

  € 3,75
 10. Udon BIO Japanse dikke tarwenoodles spaghetti 250gr. Terrasana

  EUdon bestaat uit 100% tarwe. Het is een heerlijke Japanse spaghetti die op traditionele wijze gemaakt wordt. Lekker als lichte lunch, met miso, shiitake, zeewier en (groene) groenten.

   

  Meer info

  € 3,40
 11. Ramen boekweit en shiitake 280gr. TerraSana

  Het wordt in Japan veel gegeten als lunch, zowel koud als warm. Soba yomogi is lekker met vis, vlees en zeewier en past goed bij zowel zure (citroen) als zoute (sojasaus) smaken.

  (zie extra info)

  Meer info

 12. Soba geroosterde boekweit 250gr. TerraSana

  De nootachtige smaak, de perfecte textuur van de noedels en de manier waarop ze om je eetstokjes glijden, is een genot voor iedereen!

  (zie extra info)

  Meer info

 13. Soba 100% boekweit 200gr. TerraSana

  Deze variant is gemaakt van 100% boekweit en is dus ook 100% glutenvrij. Bijzonder, want het is echt een kunst om boekweitnoedels elastisch te maken.

  (zie extra info)

  Meer info

 14. Nutribel Bloemenhoning BIO 350gr.

  Deze geliefde honing is zacht, mild van smaak. Heerlijk in sladressing, als vervanger van geraffineerde suiker in gebak of op een pannenkoek !

   

  Meer info

  € 5,50
 15. Nutribel Kokosmeel glutenvrij BIO 500gr.

  Kokosmeel kan worden gebruikt voor het maken van brood, gebak, taarten, smoothies, ijs. Gebruik 35-50% in plaats van traditionele melen. (zie extra info)

  Meer info

 16. Nutribel Kokosolie geurloos BIO 500ml.

  U kunt kokosolie smeren op de boterham in de plaats van boter of margarine, maar ook gebruiken in de pan of in de wok.

  Frituur: laat de olie smelten en giet ze in uw frituurkpan tot tussen het min en max niveau. Verhit de olie tot maximum 160 graden. U kan tot 50 keer bakken in deze olie. Filter ze regelmatig.

   

  Meer info

 17. Nutribel paranoten BIO 200gr.

  Paranoten, ook wel Braziliaanse noten of Amazonianoten genoemd, zijn de zaden van de paranotenboom Bertholletia Excelsa, een gigantische boom die in de regenwouden van de Amazone in Zuid-Amerika groeit. Lactosevrij, glutenvrij, suikerarm, vegan en bio !

   

  Meer info

 18. Nutribel Notenmix BIO190gr.

  Het is een heel gezonde mix vol voedingsstoffen. Niet alleen gezond om ze te eten, maar ook nog lekker om in een cake te verwerken of door de yoghurt heen te doen. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en het zijn heerlijke smaakmakers.

  (zie extra info)

  Meer info

 19. Hazelnoten bruin BIO 200gr. Nutridia

  Hazelnoten zijn de pitten van het zaad van de struik Corylus avellana (hazelaar). Ze zijn 1,5 à 2cm groot en eivormig. Het zaad heeft een dunne, donkere bruine huid die een bittere smaak heeft.

  (zie extra info)

  Meer info

 20. Amandelnoten BIO 200gr. Nutridia

  Beperk jezelf tot een handje amandelen per dag, gewwoon lekker afwisselen met andere notenwalnoten of cashew etc.

  zie extra info)

  Meer info

 21. Nutribel Havermuesli glutenvrij BIO 400gr.

  Haver bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking. Verder is deze muesli aangevuld met heerlijke vruchten en zaden. Bovendien is deze muesli ook glutenvrij.

  (zie extra info)

  Meer info

 22. Nutribel Rijstmeel bruin glutenvrij BIO 500gr.

  Bruine rijstmeel wordt verkregen door de ongepelde en ongekookte rijst te vermalen. Wordt veel gebruikt als vervanger van tarwemeel. Bevat vitaminen & mineralen en is een bron van vezels.

  100% biologisch, suikervrij en glutenvrij.

  (zie extra info)

  Meer info

 23. Nutribel Boekweitmeel glutenvrij BIO 500gr.

  Boekweit is zeer geschikt voor mensen met een allergie of overgevoeligheid voor gluten en daardoor geschikt in een glutenvrij dieet.

  100% biologisch, glutenvrij en suikervrij !

  (zie extra info)

  Meer info

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap