Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Glutenvrij, hype of werkelijkheid?

Beste lezer,

Deze week verdiepen we ons in gluten en het glutenvrije dieet in de nieuwe Foodlogica van Foodlogicus Ronald. Vele van onze klanten volgen een gluten vrij- of arm dieet, uit eigen keuze, dan wel uit noodzaak. Dat valt nog niet altijd mee: hoewel veel fabrikanten goed op hun producten aangeven of er wel of geen gluten in zitten, is de waarheid lang niet zo zwart-wit. Veel leesplezier!
Glutenvrij eten is erg belangrijk voor een ieder! Voor ons is het keiharde werkelijkheid!
Echter moet er wel beter gekeken worden naar de glutenvrije producten: in veel van deze producten zitten E-nummers en worden er suikers aan toegevoegd.
Wij gaan het zien als de nieuwe voedingsstijl.

 
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig. Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous, bulgur en seitan. Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt. Daarom bevatten veel soepen, sauzen, vleeswaren, vla, drop en andere producten waarin je het misschien niet verwacht toch gluten. Gluten kan verder voorkomen in sommige vitamine supplementen.
Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan een glutenvrij logo op de verpakking. Het kan zijn dat er een afwijkend, soortgelijk logo wordt gebruikt op een verpakking. Een product mag volgens de warenwet de term ‘glutenvrij’ dragen wanneer het product minder dan 20 milligram gluten per kilo bevat. Verreweg de meeste mensen met coeliakie of gluten-sensitiviteit krijgen van deze lage hoeveelheid geen klachten.

Waar zitten gluten in?
Tarwe (ook spelt en kamut), rogge en gerst (gort).
Verder is bekend dat sommige granen regelmatig in aanraking komen met gluten-bevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ zijn de volgende granen niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket staat: Haver, boekweit, quinoa.
Etiket
De groepsnaam ‘gluten’ is niet verplicht te vermelden. Bijvoorbeeld de omslag tarwe = gluten moet dus zelf gemaakt worden.
Boekweit, quinoa en haver zijn van nature glutenvrij, maar zijn regelmatig verontreinigd met gluten. Boekweit en quinoa hoeven niet duidelijk dikgedrukt of in hoofdletters op de verpakking te staan. Het van nature glutenvrije haver moet van de wet wel duidelijk zichtbaar zijn op het etiket.
Aan dit etiket kun je zien dat
een product glutenvrij is.
Soms staat op het etiket de vermelding dat een product sporen van gluten kan bevatten of is verwerkt in een omgeving waar gluten aanwezig is. Fabrikanten geven dit aan als ze niet kunnen garanderen dat het product vrij is van gluten. Kleine hoeveelheden (sporen) gluten kunnen onbedoeld in het product terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld doordat verschillende producten na elkaar in dezelfde machine of gelijktijdig in dezelfde ruimte gemaakt worden. Deze vermelding is niet verplicht. Dit betekent dat producten zonder deze vermelding ook met gluten besmet kunnen zijn.
Glutenvrije Producten
Van nature glutenvrij zijn in ieder geval:
  • Zilvervliesrijst
  • Aardappelen
  • Peulvruchten (zoals bruine en witte bonen, kapucijners, linzen en sojabonen)
De volgende granen:
  • Sorghum,
  • Amaranth,
  • Teff,
  • Gierst en mais
  • Glutenvrije havermout
  • Havervlokken of havermeel
  • Glutenvrije boekweitkorrels, -meel en –vlokken en quinoa.
Let op, schaf deze producten alleen aan als het glutenvrij logo op het etiket staat. Groente en fruit, noten, zaden, pitten en pinda’s, verse of gedroogde (enkelvoudige) kruiden, Nederlandse kaas van koe, geit en schaap, onbewerkte vis en schaal-en schelpdieren, onbewerkt vlees, onbewerkte kip, tofu, tempeh en sojabrokjes, eieren, melk, yoghurt en kwark en olie.

Bij mensen met coeliakie kan gluten schade aan de darmen toebrengen of verergeren. Zij moeten dan levenslang glutenvrij eten. Wij weten dat het niet makkelijk is om in een keuken thuis glutenvrij te werken. Als de hele familie glutenvrij eet is dit een stuk makkelijker, echter als er maar 1 persoon in het gezien glutenvrij wil/ moet eten wordt het een gecompliceerd verhaal om alles gescheiden te houden.

Op onze website doet u gemakkelijk en zorgeloos uw boodschappen. Wij hebben al onze producten voor u ingedeeld in categorieën,
zodat u gemakkelijk onze producten, gesorteerd op uw persoonlijke voedingsstijl- of allergieën, kunt bekijken.
Ziet u de afbeelding hierboven niet? Klik dan hier.
Gluten-W'tjes

Bereid en bewaar glutenvrije etenswaren altijd apart.
Plak een glutenvrij-sticker op de bewaardoos.
Spelt is niet glutenvrij!
Het is een tarweras dat net zoveel gluten bevat als tarwe.
Houd alles schoon als u glutenvrij wilt koken
Schone keukenapparatuur, pannen, schalen, borden, handdoek, theedoek, vaatdoek bij het bereiden van een glutenvrije maaltijd.

We hopen dat u heeft genoten van deze Foodlogica. Wist u dat u alle voorgaande delen op onze website kunt zien? Kijk onderaan de pagina voor links naar het nieuwsbrief archief en het Foodlogica archief.

Tot ziens bij Natuurgroothandel!

Gezonde groet,
Ronald
Wist u dat wij voornemens zijn om in Den Haag kooksessies te gaan organiseren met alleen maar glutenvrij koken?
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie!
PS. Wist u dat u vanaf heden u geen verzendkosten meer betaalt, ongeacht het aankoopbedrag? Zo doet u nóg zorgelozer uw boodschappen.
Copyright © 2018 Natuurgroothandel

Ons mailing adres is:
info@natuurgroothandel.com

Veranderen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt zicht voorkeuren aanpassen or uzelf uitschrijven.






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap