Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Vis vrij

Vis is waardevolle voeding, want het bevat veel eiwitten en vette vis bevat ook gunstige vetten en vetoplosbare vitamines. Toch is het een van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Het allergene eiwit in vis is zeer hittestabiel. Dat betekent dat het eiwit allergeen blijft, ook na koken of bakken. Consumptie van vis kan leiden tot angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten, huidklachten en anafylaxie. Vaak komt een combinatie van symptomen voor.

Kruisreacties
Bij een visallergie reageren mensen vaak op meerdere vissoorten. Er treedt géén kruisreactie op met schaaldieren, inktvis, slakken of kaviaar. Natuurlijk kan iemand wel 2 afzonderlijke allergieën ontwikkelen voor bijvoorbeeld vis en voor schaaldieren. Iemand met visallergie kan wel reageren op het eten van kikkerbillen.

Soms wordt histaminevergiftiging door vis verward met visallergie. De symptomen zijn vergelijkbaar. De oorzaak is echter verschillend. Niet-verse vis kan histamine bevatten. Histamine is een stofje dat ook ontstaat bij allergische reacties. Bij een histaminevergiftiging is géén sprake van voedselallergie. Ingeblikte vis kan veel histamine bevatten, vooral tonijn en sardine.

In welke producten kan vis zijn verwerkt?
Voedingsmiddelen die vis kunnen bevatten:
Bak– en braadproducten, bouillabaise, dashi, kamaboko, ketjap Ikan, kibbeling, margarine, marinade, Oosterse en Scandinavische gerechten, petis, pizza, pudding, quenelles, rolmops, salade, sambal, saus, seasonings, snoepgoed, surimi, sushi, teri, toetjes/desserts, visburger, voedingssupplementen/preparaten, Worcestershiresaus, zeebanket.

Etiket
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van vis:
Aspic, bliek, bokking, brado, E-nummers 626-629, E-nummers 630-635, fruits de mer, gelatine, Hollandse Nieuwe, kaviaar, kipper, kuit/ hom, levertraan, omega-3-olie, squalene/ squalamine, vitamine A (retinol), vitamine D (calciferol), zeevruchten

Bron: voedselallergie.nl

Scroll hieronder naar ons visvrije assortiment!

 1. Notenpasta 4 mix gemengd met pinda's BIO 500gr. TerraSana

  4 mix is een heerlijke gemengde notenpasta, gemaakt van biologische cashewnoten, hazelnoten, amandelen en pinda's.

  (zie extra info)

  Meer info

 2. Spliterwten geel zak 1000gram Brandwijk

  Gekookt in soepen of met rijst, geroosterd. kleine, ronde gele erwten. De gele erwt wordt in de Surinaamse keuken veel gebruikt, zoals in de moksi alesi met gele erwten of in een roti.

  (zie extra info)

  Meer info

 3. Pizza croccantina rozemarijn 200gr. TerraSana

  Ze worden gemaakt van krokant gebakken pizzabodems. Lekker met Spaanse soep, pesto of olijventapenade, maar natuurlijk ook zo maar met van alles.

  (zie extra info)

  Meer info

 4. Beluga linzen baal 10kg. Brandwijk

  Gekookt, in soepen, salades, puree, stoofschotels, chili’s en ‘baked beans’.

  Meer info

 5. Olijfolie pomace petfles 5ltr. Natuurgroothandel

  Sansa/ pomace is een geraffineerde olijfolie die zeer geschikt is voor marinades, tapenades, sauzen en voor het bakken en frituren.

  Meer info

 6. Ramen boekweit en shiitake 280gr. TerraSana

  Het wordt in Japan veel gegeten als lunch, zowel koud als warm. Soba yomogi is lekker met vis, vlees en zeewier en past goed bij zowel zure (citroen) als zoute (sojasaus) smaken.

  (zie extra info)

  Meer info

 7. Cola frisdrank BIO 24st.*330ml. Whole Earth

  Vegan en glutenvrije frisdrank !

  Meer info

  € 51,50
 8. Nutribel Speltwafels BIO 100gr.

  Vegan speltwafel zonder zout gemaakt op basis van spelt. De wafels worden extra knapperiger als ze opgewarmd worden in de oven.

  (zie extra info) 

  Meer info

 9. Olijfolie Picual 1e Oogstdag Jaar 2023 BIO 500ml. Castillo de Canena

  100% olijfolie van Picual olijven. Extra Virgin. Geplukt op de eerste oogstdag. Binnen 4 uur na het plukken geperst. Speciaal voor saladedressings, tomatensoep, gazpacho, ham en kaas, gegrild vlees. (zie extra info)

  Meer info

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap