Default welcome msg!

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Allergenen

Omschrijving
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan.  Allergenen zijn in te delen in:
- Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en pinda’s.
- Inhalatieallergenen: zij komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden zijn: stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt.
- Contactallergenen: zij komen het lichaam binnen via contact met de huid. Voorbeelden zijn: bestanddelen van cosmetica.

Voedselallergenen
Voedselallergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product: 
glutenbevattende granen, zoals tarwe (waaronder spelt en khorasantarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver. 
ei
vis
pinda
noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
soja
melk, inclusief lactose
schaaldieren
- weekdieren
selderij
mosterd
sesamzaad
sulfiet
lupine

Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld. 

Naast deze 14 allergenen vermelden wij ook mais, cacao, koriander, wortel en histamine op onze webshop.

Etiket
Bovenstaande allergenen moeten altijd op het etiket staan, ongeacht hoeveel van de stof in het voedingsmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie. Ook stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten op het etiket staan.

De wetgeving kent enkele uitzonderingen. Afgeleide stoffen die geen reacties kunnen geven bij mensen met een voedselallergie en coeliakie, hoeven niet te worden vermeld. Voor sulfiet en zwaveldioxide geldt een drempelwaarde: deze moeten worden vermeld zodra er meer dan 10 milligram per kilo of liter voorkomt in het eindproduct. 

Veel fabrikanten kiezen ervoor om ook te vermelden dat een product sporen van een allergeen kan bevatten of is geproduceerd in een omgeving waar diverse allergenen aanwezig zijn. Op die manier waarschuwen zij voor mogelijke kruisbesmetting, ook al hoeft daarvan geen sprake te zijn. Een mogelijke kruisbesmetting is van belang voor mensen die zo heftig reageren op een voedingsmiddel dat een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het gaat dan om een zogenaamde anafylactische shock. Deze mensen kunnen nooit alleen afgaan op het etiket. Het is immers nooit helemaal uitgesloten dat een voedingsmiddel een allergische reactie kan geven.

Bron: voedingscentrum.nl
  1. Nutribel tahin sesampasta BIO 250gr.

    BIO, vegan en GLUTENVRIJ !

    Tahin wordt ook wel tahini genoemd en het kan worden geserveerd met veel verschillende maaltijden.Tahin komt van origine uit het Midden-Oosten en verovert nu de laatste jaren ook Nederland. Tahin gewoon als broodbeleg, heerlijk. (zie extra info)

    Meer info

  2. Olijfolie Harissa Arbequina 250ml. Castillo de Canena

    De nieuwe "Arbequina & Harissa" met een intense rode kleur is de speciale en unieke kruidige olie. 

    Deze nieuwe olijfolie is gemaakt met Harissa saus en gecomposserd met droge rode pepertjes, cayenne, knoflook, koriander en karwij.

    Meer info

  3. Pasta Spaghettini 500gr. Sgambaro

    Gemaakt van durumtarwe. Vegan en kippeneiwitvrij.

    Meer info

  4. Cashewnotenpasta BIO 500gr. TerraSana

    Dit lekkere broodbeleg heeft een licht zoete smaak en een romige structuur. Cashewpasta is lekker op brood, crackers maar ook geschikt om mee te bakken.

    (zie extra info)

    Meer info

Beter leven
UTZ
EKO
Rainforest alliance
Fairtrade
Demeter
ASC
MSC
Milieukeur
RSPO
Nordic Swan Ecolabel
Krav
Skal
Koosjer
FSC
PECF
Kringloop
Streekproduct
ISF
GlobalGap