Bakken met Mattisson Cacao op Valentijnsdag!

Laten we nou heel eerlijk zijn, chocola is onweerstaanbaar lekker!!

Chocola is zo een magische voedingsmiddel die mensen blij maakt, stress vermindert en een warm gevoel van liefde geeft. Dat komt vooral omdat chocola stoffen bevat, zoals serotonine en fenylethylamine , die van nature ook in onze hersenen worden aangemaakt en worden vrijgelaten wanneer we gelukkig zijn en wanneer we gevoelens van passie, lust en liefde ervaren. Niet gek dus dat we nu, met valentijnsdag voor de deur, overal chocolade hartjes zien verschijnen.

 

Hebben wij even geluk dat chocola niet alleen super lekker is maar ook nog eens super gezond is. Om te genieten van de gezondheidsvoordelen van chocola is het echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kiest voor de juiste soort chocola, en dan heb ik het over de pure, donkere chocola zonder additieven of genetisch gemodificeerde ingrediënten.

 

Zes gezondheidsvoordelen van het eten van chocola:                                                      

 1. Chocola is ontstekingsremmend: Donkere chocola zit boordevol antioxidanten, de zogenaamde flavonoïden, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 2. Chocola beschermt je hart: De flavonoïden in chocola helpen bij het voorkomen hart- en vaatziekten door het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart. Daarnaast heeft donkere chocola ook een hoge concentratie aan resveratrol, een krachtige antioxidant die het risico van bloedstolsels vermindert.
 3. Bron van Magnesium: Magnesium is een mineraal dat fungeert als een cofactor voor meer dan 300 enzymen in het lichaam. Dit betekent dat magnesium je lichaam helpt bij het uitoefenen van vele functies, zoals het bouwen van eiwitten, het behouden van de spieren, het regulieren van uw bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
 4. Chocola verbetert je humeur: Chocola verbetert je humeur, niet alleen omdat het super lekker is maar ook omdat cacao een voorloper is van twee belangrijke neurotransmitters, dopamine en serotonine. Deze stoffen fungeren als boodschappers in je hersenen en regulieren je stemming.
 5. Chocola is goed voor je hersenen: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de flavonoïden, in donkere chocola, zich ophopen in de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen. In een andere studie werd aangetoond dat donkere chocola ook de concentratievermogen verhoogt.
 6. Chocola kan bijdragen aan gewichtsverlies: Begrijp me niet verkeerd! Het eten van te veel chocola- vooral chocola met additieven, melk en overtollige suiker- kan leiden tot gewichtstoename. Maar het is aangetoond dat de pure vorm van chocola een omgekeerd effect kan hebben, omdat het een stof bevat genaamd, oleoylethanolamide of OEA. OEA geeft je hersenen het signaal dat je vol bent en vermindert je eetlust.

 

Welke chocola moet ik kopen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van chocolade.

Het probleem is dat de meeste chocola wordt bewerkt en vol met ongezonde of zelfs toxische stoffen zitten. Hier zijn een paar tips voor het krijgen van de maximale voedingswaarde van chocola, zonder al die de rommel.

 • Zorg ervoor dat je chocola ten minste 85% cacao bevat. De flavonoïden, die de meeste gezondheidsvoordelen bieden, zijn geconcentreerd in de pure cacao, dus hoe hoger het cacao percentage, hoe gezonder de chocola.
 • Kies voor zuivel-vrij. Melk remt de krachtige antioxidanten in chocola. Kies dus voor de donkere, pure chocola.
 • Kies voor biologisch.

 

Recept:

Als je van bakken houdt kun je natuurlijk ook zelf lekkere cakes of koekjes bakken met rauwe cacao.

Het volgende recept is de uitkomst van mijn dagje “knutselen” in de keuken:

Banaan-chocoalde cake:

Ingredienten:

 

- 2 rijpe bananen

- 1 theelepel kaneelpoeder

- 1 ¼  beker havermout meel

- 1 theelepel bakpoeder

- ½ halve beker amandelmeel

- Halve beker rozijnen

- 1 ei

- 2 eetlepels ahoornsiroop

- 1 eetlepel rauwe cacao (Mattisson)

- ¼ beker gesmolten kokosolie

Beredingswijze:

-          Doe alle ingredienten in een mixer en mix tot je een glad beslag hebt

-          Giet het beslag in een cakevorm of in cupcake vormpjes.

-          Bak de cake voor 40-50 minuten op 180ᵒC.

 

 Liefs, Yael

Dit bericht is geplaatst in Blogposts op .

Opmerkingen

  There are no comments under this post.

Notitie opslaan