Hoe logisch is biologisch?

Hoe logisch is biologisch ?
 

Biologisch, is dat misschien een marketingtruc ? Of een Containerbegrip zoals ik zou zeggen !

Het is geen marketingtruc. Als het keurmerk erop staat is het biologisch !

Wat is biologisch eigenlijk precies?

Biologisch betekent: op natuurlijke wijze.

Biologische planten en dieren groeien op zoals ‘in de natuur’.  Ze krijgen de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Dus zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of groeihormonen. 

Zit er dan echt niets chemisch in?

Dat klopt. Ook bij de verwerking mogen alleen aan een biologisch product alleen natuurlijke stoffen worden toegevoegd, dus geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Dat is ook niet nodig: doordat ze alle tijd krijgen om te groeien, hebben biologische producten al genoeg smaak en kleur van zichzelf !
 

Waarom zou ik dat eten?

Als een plant of dier op een natuurlijke manier opgroeit, is dat ook goed voor je eigen lijf. Zo krijg je in elk geval geen kunstmatige stoffen binnen via je eten en drinken.
 

Puur eigenbelang dus?

Kies je voor biologisch, dan kies je ook voor een gezonde planeet. Wist je dat rond biologische boerderijen 25 % meer vogels en 3 keer zoveel vlinders voorkomen ? Dit geldt ook voor alle bloemen die langs de kant van de weide groeien.
 

Wat is dan het verschil met ‘gewone’ boerenbedrijven?

Een biologische boer heeft een andere manier van werken. Hij werkt samen met de natuur, zonder in te grijpen. Koeien, varkens en kippen krijgen alleen natuurlijk voer en kunnen rustig scharrelen in d e buitenlucht. Zo blijven ze gezond en hebben ze geen antibiotica nodig.
 

Hoe is dat met groenten en fruit?

Ook biologische groenten en fruit groeien in hun eigen tempo en staan in voedzame grond met compost, niet op een kunstmatige bodem.

Ongedierte, ziekten en plagen mogen alleen met natuurlijke middelen en natuurlijke vijanden worden bestreden. Biologische boeren gebruiken dus geen chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen.
 

Maar kan ik het wel vertrouwen? Is biologisch wel echt biologisch?

Biologisch is een beschermde term. Iets mag pas biologisch heten als het aan allerlei regels voldoet. Op elk onderdeel wordt streng gecontroleerd: op het land, in de fabriek en in de winkel. Staat het groene blaadje op een verpakking, dan weet je zeker dat het product 100 % biologisch is.

Maar waarom moet ik daar meer voor betalen?

Om te kunnen blijven bestaan, hebben biologische boeren soms echt een hogere prijs nodig. Milieuvriendelijke productie kost namelijk meer dan ‘normale’ productie. Zo wieden biologische boeren onkruid vaak met de hand, dat is veel werk. Ook het verwerken van plantafval tot voedzame compost is een bewerkelijke klus. Biologische dieren krijgen meer ruimte, ook dat kost meer geld.
 

Wat is nu onze mening(natuurgroothandel.com)? 

Wij komen in de markt steeds meer producten tegen die het keurmerk van biologisch voeren, ook zijn goedgekeurd maar vol zitten met E-nummers en met toegevoegde suikers.

Vandaar dat wij ook zeggen dat de term biologisch een ‘containerbegrip’ is geworden: een ieder denkt dat het zeer goed is voor, maar door toevoegingen van E-nummers en suikers kan het product niet goed zijn voor de gezondheid!

Onze producten op de site die het keurmerk hebben, hebben tevens ook geen E-nummers en geen toegevoegde suikers. 

Wist u dat:

In biologische groenten, fruit, peulvruchten en granen tot wel 60 % meer antioxidanten zitten dan in niet-biologische gewassen. Antioxidanten kunnen risico op hart- en vaatziekten verlagen. Mits met gezonde leefwijze.

 

Gezonde groet, Ronald

Dit bericht is geplaatst in Blogposts op .

Opmerkingen

    There are no comments under this post.

Notitie opslaan