Rude Health Snacks

Rude Health - snacks

 

Ben jij ook zo een grote fan van tussendoortjes?

Naast 3 maaltijden per dag heb ik vaak nog 1 of 2 tussendoortjes nodig om mijn energie op peil te houden. Ik zorg er dan wel voor dat ik een tussendoortje kies die mij energie geeft, niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn. Hierbij is het van belang dat het gekozen tussendoortje de bloedsuikerspiegel niet verstoort.

Maar wat is de bloedsuikerspiegel eigenlijk en hoe houd je die in balans?

De bloedsuikerspiegel

Het balanceren van de bloedsuikerspiegel is erg belangrijk voor de algehele gezondheid. Alles wat we eten wordt in onze mond, maag en darmen afgebroken tot kleine voedingsdeeltjes die zo uiteindelijk worden opgenomen in het bloed. Koolhydraten worden in onze mond en darmen afgebroken tot glucosemoleculen, oftewel suiker. Eenmaal opgenomen in het bloed wordt de glucose ook wel bloedsuiker genoemd.

 

In de ideale situatie blijft onze bloedsuiker spiegel tussen de 80-120mg/dl gedurende de dag.  Maar hier is het probleem: glucose uit koolhydraten en met name geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, suiker, koekjes enz., worden zeer gemakkelijk opgenomen in de bloedstroom. Het consumeren van deze voedingsmiddelen kan dus, in korte tijd, de bloedsuiker sterk verhogen. Als gevolg van deze stijging wordt er in het lichaam direct insuline aangemaakt. Insuline is een hormoon die er voor zorgt dat de glucose door de cellen wordt opgenomen, zodat de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk weer gaat zakken. De insuline weet echter niet hoeveel glucose onze cellen nodig heeft waardoor ál het glucose uit het bloed wordt onttrokken en in de cellen wordt opgenomen. Dit resulteert weer in een forse daling van de bloedsuikerspiegel.

 

Een te lage bloedsuikerspiegel is te merken aan de volgende kenmerken:

  • Hongerig gevoel, en met name trek in zoetigheid
  • Een wisselend humeur
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Moeheid en minder energie

 

Om de honger te stillen en om weer wat meer energie te krijgen, gaan we weer op zoek naar eten en met name naar zoetigheid om de bloedsuikerspiegel weer wat op te krikken. Het resultaat: een vicieuze cirkel dat op den duur meer kwaad dan goed doet.

 

Balans

Dus; hoe vorkomen we deze bloedsuiker-achtbaan? En hoe houden we de bloedsuikerspiegel in balans?

 

Één van de manieren om de bloedsuikerspiegel in balans te houden is het nuttigen van een een combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten bij elke maaltijd (inclusief tussendoortjes). Eiwitten en vetten verteren veel langzamer en vertragen daardoor de opname van glucose in het bloed. Hierdoor krijgt het lichaam een constante aanvoer van glucose waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ook vezels kunnen de opname van glucose in het bloed vertragen.

 

Rude Health – Sweet potato & Cacao bar

De sweet potato & cacao bar van Rude Health is een erg geschikte tussendoortje en is ook nog eens makkelijk om mee te nemen. Het bevat weliswaar koolhydraten in de vorm van dadels en zoeteaardappel, maar het bevat ook vetten in de vorm van cashewnoten en zonnebloempitten. Verder bevat het ook nog eens een klein hoeveelheid aan vezels. Dit zorgt voor een goed balans die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet erg verstoord raakt.

 

Niet erg waarschijnlijk, maar in het geval dat je Sweet potato & Cacao niet lekker vindt, heeft Rude Health ook nog andere lekkere smaken zoals The peanut, The pumpkin en The beetroot.

 

Rude Health vindt dat eten gemaakt moet zijn van eten – zonder verdikkingsmiddelen, smaakmakers of andere rotzooi. Ze gebruiken daarom ook alleen pure ingredienten, zonder toevoegingen, geraffineerde suikers of genetisch gemanipuleerde producten.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Blogposts op .

Opmerkingen

    There are no comments under this post.

Notitie opslaan